Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2007

Κοινή Θέα- Ενότητα Ι

Επιμέλεια: Ghislaine Dantan και Ελένη Κούκου

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 6-8.30 μμ εγκαινιάζεται η Eνότητα I της Κοινή Θέας στο Θέατρο Rex.

Τα έργα της πρώτη ενότητας επικεντρώνονται κυρίως στη διερεύνηση της σχέσης γλυπτικής, performance και θεάτρου. Ο θεατής που έρθει στο Rex λίγο νωρίτερα θα έχει την ευκαιρία να δει:

Το βίντεο Drama Queens των Elmgreen & Dragset (Δανία – Νορβηγία). Ένα θεατρικό έργο χωρίς ηθοποιούς, όπου επτά διάσημα γλυπτά του 20ου αιώνα βρίσκονται παγιδευμένα σε μια σκηνή θεάτρου, έξω από το οικείο περιβάλλον τους και ό,τι έχουν συνηθίσει να τα πλαισιώνει.

Τα γλυπτά του Mιχάλη Καλλιμόπουλου από τη σειρά ΕΓΩ ΚΑΤ'ΕΜΕ. που βρίσκονται σε χώρους που παραδοσιακά δέσποζαν προτομές θεατρικών προσωπικοτήτων, δεν απεικονίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Όμως, το ασυνήθιστο μέγεθός τους και η ιδιαίτερη έμφαση στις εκφράσεις των προσώπων, δημιουργούν χαρακτήρες δραματικούς.

Την ηχητική εγκατάσταση ειδικά για το Εθνικό Θέατρο, Η Άλλη Παράσταση του Κώστα Ιωαννίδη. Χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο τον ήχο, επεμβαίνει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον χώρο. Παίζοντας με την αίσθηση της ακοής δημιουργεί ψευδαισθήσεις, μετατοπίσεις χώρου ή χρόνου. Μέσα από τα ηχητικά του παράθυρα μπορεί κανείς να βρεθεί, στιγμιαία αλλά με ένταση, από την καθημερινότητα στο φανταστικό.

Έργα βίντεο από τη σειρά One minute Sculptures, του Αυστριακού Erwin Wurm, στα οποία χρησιμοποιεί στοιχεία της παραδοσιακής γλυπτικής τα οποία συνδυάζει με δράσεις και με τη χρήση καθημερινών αντικειμένων. Έτσι, δίνει μια παιγνιώδη και θεατρική διάσταση στο γλυπτό. Το νόημα της προσπάθειας, της αποτυχίας και του παράλογου των καταστάσεων τονίζεται από τον πειραματικό τρόπο υλοποίησης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: