Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008

Κοινή Θέα- Ενότητα ΙΙ

Επιμέλεια: Ghislaine Dantan και Ελένη Κούκου

Στο πλαίσιο της δεύτερης ενότητας θα παρουσιαστούν μια εγκατάσταση της Δήμητρα Βάμιαλη και μια περφόρμανς του Γιώργου Σαπουντζή, νέες παραγωγές ειδικά για το Εθνικό Θέατρο που βρίσκονται σε άμεσο διάλογο με παραστάσεις της περιόδου.

27 Φεβρουαρίου – 20 Απριλίου 2008 στη Νέα Σκηνή:

Την Κυριακή 16 Μαρτίου 9:30-11:00μμ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κοινού με τους καλλιτέχνες.

Η Δήμητρα Βάμιαλη δημιουργεί εικαστικά περιβάλλοντα με πολλαπλές πολιτιστικές αναφορές. Με την χρήση έτοιμων αντικειμένων (ready-mades), κατασκευάζει γλυπτικές συνθέσεις, το νόημα των οποίων ορίζεται και από την συνδυαστική τους ανάπτυξη αλλά και τον διάλογο με το εκάστοτε περιβάλλον.

Το πρώτο μέρος του έργου της για το Εθνικό Θέατρο, στο φουαγιέ της Νέας Σκηνής, A land like no other, Part A απομονώνει αποσπάσματα από κείμενα παραστάσεων του φετινού ρεπερτορίου. Τα παρουσιάζει με τη μορφή φωτεινών επιγραφών που παραπέμπουν σε εξωτερικές σημάνσεις καταστημάτων. Η τοποθέτησή τους στο εσωτερικό και στην πρόσοψη του θεάτρου και η μετατροπή τους σε φορείς θεατρικού λόγου συνιστά μια απρόσμενη σημασιοδότηση. Η υλική τους αμεσότητα τονίζει το περιεχόμενό τους και μας προσκαλεί να εμβαθύνουμε στις επιλεγμένες φράσεις, ενώ ταυτόχρονα σαν σύνολο προτείνει μια ανακύκλωση της ιστορικότητας .

Στον ίδιο χώρο προβάλλονται βίντεο από παλαιότερες περφόρμανς του Γιώργου Σαπουντζή

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008 11μμ, ξεκινώντας από το Θέατρο Κάππα, θα πραγματοποιηθεί η συμμετοχική περφόρμανς του Γιώργου Σαπουντζή After Electricity: the festival στο Πεδίο του Άρεως

Ο Γιώργος Σαπουντζής λειτουργεί διαδραστικά με το αστικό περιβάλλον.

Με περφόρμανς και εφήμερα γλυπτά παρωδεί τη σημασία γνωστών μνημείων της πόλης και σχολιάζει τη σχέση τους με το δημόσιο χώρο.

Η πρότασή του για το Εθνικό Θέατρο είναι μια βραδινή περφόρμανς με συμμετοχή του κοινού. Σημείο αναφοράς, Η Τρικυμία του Σαίξπηρ που ανεβαίνει στο Θέατρο Κάππα. Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος, προσκαλείται να ακολουθήσει τον καλλιτέχνη (Πρόσπερο) στην ιχνηλάτηση του Πεδίου του Άρεως (νησί), με δράσεις από εικαστικούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς, χορευτές και κοινό. Αυτή η εμπειρία του πάρκου-νησιού είναι μια ευκαιρία για εξοικείωση και συμμετοχή στην λειτουργία του θεάτρου, αλλά και αφορμή σκέψης για την κοινωνική συμπεριφορά και οργάνωση.

Λεπτομέρειες και πληροφορίες για την δυνατότητα συμμετοχής θα βρείτε στο Θέατρο Κάππα και στη Νέα Σκήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: