Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007

Κοινή Θέα

Επιμέλεια: Ghislaine Dantan και Ελένη Κούκου

Κάτω από αυτόν το τίτλο, το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει ένα διάλογο με τις εικαστικές τέχνες και πιο συγκεκριμένα με όσες από τις εκφάνσεις τους ανήκουν στον ενδιάμεσο χώρο, στο πεδίο της σύμπτωσης της σύγχρονης τέχνης με το θέατρο. Από τις αρχές ήδη του 20ου αιώνα, και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1960, ο διαχωρισμός των τεχνών σε χωρικές –τα εικαστικά- και χρονικές –το θέατρο- είναι πλέον μια σύμβαση ασαφής και υπό κατάργηση. Πολλοί δημιουργοί ακολουθούν πρακτικές οι οποίες διασταυρώνονται: εικαστικοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τη γλώσσα του θεάτρου για να διευρύνουν το πεδίο δράσης τους και, αντίστροφα, τα συστατικά του θεάτρου όπως ο χώρος, η κίνηση, η σωματικότητα, ο ήχος, η χρήση τεχνολογίας είναι εξίσου σημαντικά, με το κείμενο και την υποκριτική.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία το Εθνικό Θέατρο επιδιώκει να φέρει σε επαφή το θεατρικό κοινό με τις εικαστικές τέχνες, σε χώρους που του είναι πιο οικείοι, μέσα στα ίδια τα θεατρικά κτίρια και σε κοινή θέα με τις παραστάσεις της φετινής περιόδου, ενώ ταυτόχρονα απευθύνει και μια ανοιχτή πρόσκληση στο εικαστικό κοινό. Να μπολιαστεί, με άλλα λόγια, ο χώρος του θεάτρου με σύγχρονα εικαστικά έργα των οποίων η πρόσληψη, όπως και στο θέατρο, είναι εμπειρία του εδώ και του τώρα. Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να αντιδράσει, να συμμετέχει, να σκεφτεί και να εμπλουτίσει με κριτικό πνεύμα τη θεατρική εμπειρία.

Η «Κοινή Θέα» έχει προγραμματιστεί σε τρεις ενότητες και θα παρουσιαστούν σε όλα τα θέατρα που φιλοξενούν το φετινό ρεπερτόριο. Συμμετέχουν σημαντικοί έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, που δουλεύουν κυρίως με το χώρο (site specific εγκαταστάσεις), με το σώμα τους (performance) και με οπτικοακουστικά μέσα (video, audiovisual installations). Σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν καινούργια έργα ειδικά για του Εθνικό Θέατρο. Πηγή των θεμάτων για τις παρουσιάσεις αυτές θα είναι το ίδιο το ρεπερτόριο, η αρχιτεκτονική των θεατρικών χώρων αλλά και η γενικότερη σχέση του θεάτρου με τα εικαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: