Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Κοινή Θέα - Art Athina 2008

Επιμέλεια: Ghislaine Dantan και Ελένη Κούκου

Ανακοινώνεται η συμμετοχή της Κοινής Θέας στην Art Athina 2008, 23 – 25 Μαΐου, στο χώρο της Ηelexpo Κηφισίας 39 Μαρούσι.

Στο περίπτερο του Εθνικού Θεάτρου στην Art Athina 2008 παρουσιάζεται η εγκατάσταση Ο Γαλανομάτης στο Δρόμο για το Καλύτερο Μπουρδέλο του Παραδείσου της Μαργαρίτας Μποφιλίου κατασκευασμένη από υπολείμματα σκηνικών του εθνικού θεάτρου, υλικά του φροντιστηρίου και ηχογραφημένους ήχους από το εργαστήριο κατασκευής των σκηνικών. Η εγκατάσταση αποτελεί ένα ψεύδο-σκηνικό που χρησιμοποιεί την λειτουργία της τέχνης ως ψευδο-μάρτυρα της αλήθειας.
Το σύνολο της δουλειάς της Μαργαρίτας Μποφιλίου απαρτίζεται από -ή τεμαχίζεται σε- πολλαπλές πρακτικές απεικόνισης όπως το σχέδιο, η γλυπτική, η φωτογραφία κ.α. Ο συμβολισμός, οι κοινωνικές πρακτικές, η εμπειρία και η μνήμη, το αντικείμενο σαν τέχνη και η τέχνη σαν αντικείμενο, χρησιμεύουν ως μέσα για την αποτύπωση επινοημένων τοπίων όπου κυριαρχεί η αμφιταλάντευση και η ανισορροπία. Συνδυάζοντας τον αρχέγονο μυστικισμό με την σύγχρονη εσωτερικότητα δημιουργεί συνθέσεις μέσω των οποίων περιγράφεται ένας αποπροσανατολισμός της οπτικής αντίληψης, ένα κράμα από υλικά, μέσα, έννοιες, μορφές και εποχές που βασίζεται στις παραβατικές δυνατότητες του ενδιάμεσου χώρου σκέψης και δράσης.

Παράλληλα, στον πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων και συζητήσεων της Art Athina και σε συνεργασία με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το ίδρυμα Fulbright, η Κοινή Θέα θα φιλοξενήσει για δύο διαλέξεις την κ. Bonnie Marranca, αμερικανίδα συγγραφέα και κριτικό θεάτρου με διεθνή αναγνώριση.

Οι διαλέξεις της κ.. Marranca ερευνούν τις σχέσεις ανάμεσα στο θέατρο και τα εικαστικά, εστιάζοντας σε αμερικανούς πρωτοπόρους με διεθνή αναγνώριση. Τόσο ο Robert Wilson, όσο και το Wooster Group είναι γνωστοί και στο ελληνικό κοινό, καθώς έχουν παρουσιάσει έργα τους στην Αθήνα. Η διάλεξη για το Wooster Group είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς ο θίασος θα παίξει τον Άμλετ στην Αθήνα τον Ιούνιο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Στις διαλέξεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Το πρόγραμμα των διαλέξεων της κ. Marranca έχει ως εξής:
Wooster Group: A Dictionary
Παρασκευή 23 Μαΐου, 5-6 μ.μ.
Thinking about Robert Wilson
Σάββατο 24 Μαΐου, 3-4 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο
commonview@n-t.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: